Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Baw_Widgetarchives_Widget_My_Archives has a deprecated constructor in /customers/3/7/9/studiokustlijn.nl/httpd.www/wp-content/plugins/better-archives-widget/widget-archives.php on line 6 Studio Kustlijn Architecten - Haarlemse Heuvels

HAARLEMSE HEUVELS

Haarlem – 2017

Haarlemse Heuvels | Haarlem 2017

Vanuit Jong BNSP is in samenwerking met de gemeente Haarlem een ideeën prijsvraag uitgeschreven met als thema “Hoe krijgt Schalkwijk Midden weer het niveau van een hoogstedelijk gebied waar zowel gewerkt als gewoond kan worden”. Onze inzending de Haarlemse Heuvels is uitgeroepen tot beste idee.

HAARLEMSE HEUVELS

“De ruimte tussen de gebouwen is publiek terrein” Dat is de filosofie van Haarlemse Heuvels. Het plot heeft een FSI (Floor space index) van ruim 2.0, maar het doel is om de omgeving aan te laten voelen als een ruim stadspark. De bebouwing gaat letterlijk op in het groen. Zo zijn niet alleen ruimtes tussen de gebouwen, maar ook de daken groen en deels toegankelijk voor publiek. Hiermee geeft Haarlemse Heuvels ruimte terug aan de stad en fungeert het als de longen van het stadsdeel. Een park met gedefinieerde pleinen maakt een sterk publiek domein. De pleinen hebben een commerciële functie waar wordt gerecreëerd en zijn een plek om samen te komen.

Het concept bestaat uit drie lagen. De bovenste laag is een glooiend landschap en vormt het park. Door het park worden wandel- en fietsroutes afgewisseld met duidelijk pleinen. De tweede laag is bebouwing met verschillende functies. Door een getrapte vorm en glooiend groendak wordt de bebouwing samengesmolten met het park. De derde laag en diepste punt van het landschap is het parkeren. Met diverse “doorkijken” en aantrekkelijke toegangen wordt de parkeergarage verbonden aan een dynamisch landschap. Aan de randen van de pleinen is ruimte voor publieke functies in de vorm van horeca, workshopruimte, markten, festivals etc.

Voor de bebouwing is gekozen voor verschillende typologieën. Het wonen is voornamelijk laag en meer in verbinding met omliggende wegen. De lage bebouwing gaat zoveel mogelijk op in de groene omgeving. De kantoren zijn hoger en hebben een inspirerend uitzicht over het park. Alle bebouwing is opgezet in standaard beukmaten zodat deze toekomstbestendig en klaar voor een functiewijziging zijn.

Op de Amerikaweg waar langzaam verkeer rijdt staat de bebouwing parallel aan de straat waardoor een uitstraling ontstaat van een boulevard. Op de Europaweg staat de bebouwing haaks op de route. Door de doorkijken tussen de bebouwing vangt het snellere verkeer een glimp op van het binnengebied.

Door de combinatie van wonen, werken, vrijetijdsbesteding en een aantrekkelijk park ontstaat er een 24-uurs kringloop. De verschillende functies versterken en wisselen elkaar af. “ People attract people”.

Publicaties: de Architect, Architectenweb, Architectuur.nl, Wij maken Nederland

Jaar
-2017

Locatie
-Haarlem

Fasen
Concepting

Team:
Florian Nugteren 
– Anca Muici

1e prijs behaald

Prijsvraag vanuit Jong BNSP en Gemeente Haarlem

1
2
Haarlemse Heuvels Concept
1

plein met horeca

2

plein voor markten

  • Haarlemse Heuvels Concept